מבט לעתיד – פגישה עם מאיר ניסנסון

17 בפברואר 2015 | נכתב ע"י

הודות לפרויקט הטיש זכיתי, אני ושאר חברי קבוצת בוגרי תואר ראשון ושני במנהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למנהל, לפגוש את מאיר ניסנסון – שכיהן עד לא מזמן כמנכ"ל ויו"ר IBM ישראל. מאיר הינו אדם בעל ניסיון מקצועי עשיר וחוכמת חיים מרתקת, בעל אישיות מופלאה ומיוחדת במינה שהצניעות והענווה הם המאפיינים הבולטים בה.

במפגש האחרון שלנו במסגרת הפרויקט ביקש מאיר להתוות לנו דרך לתכנון עתידנו המקצועי "בדיוק כמו הכיוון שהוא מנסה לתת לילדיו בחיים".

"לקחתי הרבה החלטות טיפשיות בחיי, שהובילו אותי לבסוף למקום מצוין" אמר בחיוך, "אך הייתה גם החלטה אחת חכמה שקיבלתי והיא שינתה את חיי. כבן למשפחה של עורכי דין, מגיל קטן ידעתי כיצד ייראה כרטיס הביקור שלי, שיכלול את צמד המילים "עורך דין". ערב לפני יומי הראשון ללימודי תואר ראשון במשפטים, קרא לי אבי לשיחה, שיתף אותי במחשבותיו ואמר שאולי זה לא רעיון כל כך מוצלח ללמוד מקצוע לוקאלי, ממוקד במקום ובזמן, בעולם שהולך ומשתנה כל הזמן. שמעתי בעצת אבי, ומשם התחילה הדרך שהובילה אותי עד לתפקיד מנכ"ל חברת IBM  ישראל, בה עבדתי יותר מ- 40 שנה".

אני מקשיבה לדבריו וחושבת שאולי פעם היה קל לקבל החלטות הנוגעות לקריירה, אבל היום קשה יותר, כי מי בכלל יודע  מה יקרה בעתיד? מאיר ניסנסון מחזק את תחושות הבטן שלי. הוא טוען ש-"הכיוון ברור – בעתיד יהיה יותר מבהווה – יותר טכנולוגיה, יותר כח אדם זול ורובוטים שייעשו משימות רוטיניות, יותר אפשרויות ייצוא/ייבוא, יותר ידע. יהיה קצת יותר מכל דבר… אם בעבר חיפשנו קביעות, כיום הכל משתנה – אי אפשר לחפש קבוע בעולם דינאמי". ניסנסון ממחיש באמצעות דוגמא: "אם בחרתי לעסוק בדיג באלסקה במשך 5 שנים, אני צריך לקחת בחשבון שהרבה ישתנה כאן בזמן הזה. אם חזרתי מאלסקה לאחר 5 שנים כשאני נטול דאגות בנוגע לעתיד הכלכלי שלי ושל 3 הדורות הבאים  – מעולה. אבל אם חזרתי עם 30,000 $ ופספסתי כמה שנים טובות בהן יכולתי ללמוד דברים, להתפתח ולצבור ניסיון בשוק התעסוקה ולמעשה אני מתחיל שוב מאפס, אז כנראה שזה לא היה שווה…"

דפוסי תעסוקה חדשים

דבריו של ניסנסון מתיישרים היטב עם נתונים שמביאה נירית תושב אייכנר במאמרה שינוי חוקי המשחק בעולם העבודה. אייכנר טוענת כי הנתונים מראים שכבר כיום הקריירות אינן יציבות עוד כבעבר, ויש להשתחרר מהתפיסה של קריירה אחת, מעסיק אחד ומקצוע אחד. ניהול הקריירה עובר לידיו של הפרט, ומתמקד בצרכיו ובכישוריו האישיים. הגמישות מתירה למעסיק לפטר ביתר קלות, ומצד שני גם העובדים עשויים להיות נאמנים למסלול הקריירה שלהם יותר מלמקום העבודה עצמו ולפיכך להתקדם למשרה הבאה המציעה שכר ואתגר גבוהים יותר. כלומר, מודל התעסוקה של מקום עבודה אחד קבוע לכל החיים משתנה, ובמקומו עולים דפוסי תעסוקה חדשים של עבודה רב תחומית, ניהול מספר קריירות במהלך שנות החיים, פיתוח פרקטיקות העסקה גמישה (עבודה מהבית, חלקיות משרה וכו'), והחלפת חוזה העבודה הישן בחדש והתפתחות עבודה בצוותים וירטואליים. הדינאמיות בשוק העבודה מאפשרת לשכירים לנצל את הגמישות ולעזוב מקום עבודה אחד ולהחליפו במקום עבודה אחר או אף לעבור לתחום עיסוק שונה לגמרי.

יתרה מכך, משימות ותפקידים של עובדים רבים יוחלפו בעתיד במחשבים ורובוטים, כפי שמסביר ד"ר קרל פריי מאוניברסיטת אוקספורד בכתבה שהתפרסמה באתר כלכליסט בחודש אפריל האחרון.
על פי פריי, בתוך שני עשורים רובוטים ומחשבים ישתלטו על כמחצית מהמשרות הקיימות – בין אם מדובר במשרות צווארון כחול, כדוגמת קופות אוטומטיות שיחליפו את הקופאי בסופר, ובין אם מדובר במשרות צווארון לבן, כמו בודקי תוכנה שיוחלפו בתוכנות רובוטיות. המגמות המדוברות יכולות להשפיע על כל תחום, החל מתחבורה, דרך לוגיסטיקה, אדמיניסטרציה ופקידות ועד שירות ומכירות.

אז מה עושים?

נראה ששם המשחק הוא הסתגלות. למעשה זה תמיד היה כך. כל הרעיון האבולוציוני מבוסס על הסתגלות והתפתחות, אך כיום, בשל האינטנסיביות של השינויים והאפשרויות הרבות, נדרשת למידה של תכנים חדשים ומיומנויות חדשות באופן תדיר לאורך כל החיים : LIFELONG LEARNING.

באופן לא מפתיע, לפי המחקר של ד"ר פריי, העובדים שנתונים בסכנה הגבוהה ביותר להיות מוחלפים על ידי מחשב הם בעלי השכלה נמוכה שגם משתכרים מעט. ככל שההשכלה עולה, ואיתה גם המשכורת, כך יורדת הסבירות שהמשרה תיעלם. (למרות שיש הטוענים שגם הצורך בחלק מהמשרות הדורשות השכלה יקטן מאד, כיוון שמחשבים ורובוטים יחליפו גם עיסוקים אלו).

מעבר ללמידה יש את עניין החדשנות, היזמות והיצירתיות. לגביהם יש קונצנזוס מסויים – שהם מהווים את הכלים ודרך הפעולה הטובה ביותר להתמודדות עם השינויים הצפויים.
על פי תושב-אייכנר, בעידן שלנו על האדם להיות רב תחומי, עליו להכיר כמה שיותר דברים ועליו להיות יצירתי ויוזם בכדי שיוכל להציע לחברה שבה הוא עובד הצעות לייעול ולשיפור הביצועים בעבודה. "ליזמים יש הזדמנויות בלתי רגילות שלא היו בעבר" מסביר ניסנסון, בהסבר שעולה בקנה אחד גם עם מסקנות המחקר של ד"ר פריי, לפיהן אנו חייבים לוודא שיש לנו מערכת חינוך שמלמדת אנשים לעבוד באופן יצירתי כי האתגר לעתיד הוא לוודא שתלמידים ילמדו להיות יצירתיים ובמקביל לאמן מחדש וללמד עובדים המועסקים כיום לחשוב קצת אחרת – לצאת מהקופסא, ליזום ולחדש.

בחזרה למפגש עם ניסנסון, שביקש לסיים את דבריו באופטימיות: "צריך לזכור כי בסך הכל העולם הולך למקום טוב – מדו"ח העושר העולמי עולה כי ב-12 השנים האחרונות גדל העושר העולמי בכ- 50%, וכיום יש כ- 50% פחות אנשים רעבים בעולם, לעומת מה שהיה לפני שני עשורים. אז נכון, צריך יותר להתאמץ, אבל גם יש יותר הזדמנויות שאפשר לנצל…" בנוסף, הוא מדגיש, "אמנם צריך לקחת בחשבון שנדרש כיום להתאמץ יותר, אבל צריך גם לדעת להנות מהמאמץ. אם נבין כי הלמידה המקצועית והאקדמית ורכישת הניסיון המקומי והגלובאלי הם שמבדלים אותנו לבסוף אל מול רבים אחרים, אולי נצליח להנות גם מהדרך על אף שהיא דורשת מאיתנו מאמץ. נלמד ונבצע מטלות ומשימות חדשות, ונהנה מזה בדיוק כפי שאפשר להנות ממשחק מחשב חדש גם אם הוא דורש מאמץ פיזי / מנטאלי. יהיה לנו פשוט יותר אם נאמץ את ההנחה כי לעבודה הולכים בשביל ללמוד ולהנות – השכר הוא הבונוס… וכן, לא מזיק גם מזל, להיות בזמן ובמקום הנכון."

אז מהם הדגשים שיכוונו אותנו להתמודד עם השינויים הצפויים בעולם העבודה העתידי?

• תכנן את עתידך כך שתוכל להתאים את עצמך מנטאלית ומקצועית לשינויים המתרחשים ולסביבת העבודה שהולכת ומשתנה כל הזמן
  • התייחס לכל תפקיד אליו אתה נכנס כאל פרויקט זמני ובחן תחילה האם התפקיד יקדם אותך? היכן תפקיד זה ימקם אותך בשוק התעסוקה? איזו תרומה תהיה לתפקיד זה עבורך?
  • נצל כל הזדמנות ללמידה ולרכישת ניסיון גלובאלי ומקומי ולמד להנות מהדרך גם אם הדבר דורש מאמץ – "זה לא קשה אם אתה נהנה"
  • חשוב ופעל באופן יזמי
  • הבלט את נקודות החוזק שלך ובדל עצמך אל מול רבים אחרים שיכולים להחליף אותך